| Mařinka Vonná (Asperula odorata L.)V máji sbíráme kvetoucí lodyhy v listnatých lesích, hlavně bukovýchV máji sbíráme kvetoucí lodyhy v listnatých lesích, hlavně bukových. Má přeslenité lístky, bíle kvete a celá rostlina voní po kumarinu.
 V malých dávkách působí uklidňujícím způsobem na žlučník, játra, pokporuje spánek. Větší dávky vyvolávají bolesti hlavy.
 
 Obsahuje třísloviny, glykosidy, hřčinu a kumarin.
 
 Připravuje se tradičně s bílým vínem jako májová bowle, napomáhá dobrému trávení.
 
 Mařinkové mléko
 Ingredience:
 ...několik čerstvých nebo suchých lodyh mařinky
 ...1l mléka
 ...med (podle chuti)
 
 Příprava:
 Lodyhy máčíme v mléce oslazeném medem několi hodin nebo přes noc.
 Podáváme vyhlazené.
 
 Mařinkové víno
 Ingredience:
 ...svazeček mařinky
 ...1l bílého vína
 
 Příprava:
 Svazeček čerstvé mařinky máčíme 10 hodin v bílém víně. Pak vyjmeme.
 Pijeme dobře vychlazené
 
 Mařinkový pudink
 Ingredience:
 ...několik lodyh mařinky
 ...0,5l mléka
 ...pudinkový prášek
 
 Příprava:
 Vaříme z mléka, ve kterém jsme přes noc máčeli několi lodyh mařinky. Pak mléko scedíme a podle návodu zahustíme práškem na vanilkový pudink.
 
 
 UPOZORNĚNÍ!!!
 Při využívání léčivých účinků rostlin se vždy poradíme s lékařem !!!
 
 Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz
 |